Pair of Vintage Old School Fru
GreecePort


2024-11-01 02:11


Το μεγαλύτερο Wap site στην ελλάδα!
Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε τις όποιες απορίες σχετικά με το τι είναι μια εταιρική διανομή Linux και ποια η σημασία της για την κοινότητα χρηστών Linux.

ti-einai-etairikes-dianomes-linux

Σε παλιότερο άρθρο με τίτλο τι είναι διανομές και τι οι κοινότητες, είδαμε επιγραμματικά τις διαφορές των διανομών αλλά και τις κοινότητες που τις στηρίζουν και τις αναπτύσσουν. Κάτι με το οποίο δεν είχαμε ασχοληθεί παλιότερα εκτενώς αλλά χρειάζεται είναι οι εταιρικές διανομές Linux.

Εισαγωγή : Τι είναι μια εταιρική και τι κοινοτική διανομή Linux
Εταιρική διανομή (αλλιώς εμπορική διανομή): Αποτελεί μια διανομή Linux την οποία αναπτύσσει μια εταιρία και βασίζει το κέρδος της από την υποστήριξη (κυρίως σε server) που πουλάει στους πελάτες της.

Θεωρητικά μπορείτε να κατεβάσετε το ISO από την ιστοσελίδα της εταιρείας και να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Παρόλα αυτά δεν θα έχετε την υποστήριξη με ενημερώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού αλλά ούτε και τηλεφωνική/email/απομακρυσμένη βοήθεια.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 εταιρικές διανομές Linux που είναι γνωστές στον περισσότερο κόσμο:

Red Hat Enterprise Linux (Red Hat)
SUSE Enterprise Linux (SUSE)
Ubuntu (Canonical).
Κοινοτική διανομή: Αποτελεί διανομή η οποία υποστηρίζεται αποκλειστικά από μια ομάδα ατόμων που καλείται κοινότητα διανομής ή κοινότητα ελεύθερου λογισμικού. Παραδείγματα κοινοτικών διανομών είναι η Debian, η Arch, η Gentoo κ.α.

Οι εμπορικές διανομές που αναφέρθηκαν διαθέτουν και τις κοινοτικές τους εκδόσεις με τις

Fedora και CentOS (υποστηρίζεται οικονομικά από την Red Hat)
openSUSE (υποστηρίζεται οικονομικά από την SUSE)
Ubuntu (υποστηρίζεται οικονομικά από την Canonical).
Η σχέση των κοινοτικών διανομών με τις εταιρίες
Οι εταιρίες που εμπορεύονται την υποστήριξη μιας διανομής (Red Hat, SUSE, Canonical), έχουν σκοπό το κέρδος.

Δουλεύουν λοιπόν με τους όρους της αγοράς όπου ξοδεύουν χρήματα στην διαφήμιση, στο marketing με σκοπό να προσελκύσουν πελάτες και να έχουν κέρδη.

Ένα κομμάτι αυτής της στρατηγικής (όπως το αντιλαμβάνομαι προσωπικά), αποτελεί και η διάθεση στην κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού, ενός πλήρους λειτουργικού συστήματος, πολύ κοντά στο εμπορικό προϊόν και το διαθέτουν ΔΩΡΕΑΝ προς χρήση (μας ενδιαφέρει και η τιμή). Άλλες εταιρίες το κάνουν φανερά, άλλες έμμεσα (με τους προγραμματιστές που εργάζονται σε αυτές να είναι και μέλη της κοινότητας).

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η διάθεση νέων εκδόσεων των πακέτων-προγραμμάτων στις ΔΩΡΕΑΝ διανομές τους, με την προσδοκία της δοκιμής σε όσο το δυνατόν περισσότερο hardware, την υποβολή bugs από τους χρήστες, τα οποία κατά ένα 90% διορθώνονται από υπαλλήλους της εταιρίας για να διατεθεί εν τέλη τόσο στους πελάτες της, όσο και στους χρήστες της διανομής αλλά και σε χρήστες άλλων διανομών.

Τι όφελος έχει ο τελικός χρήστης; Ένα σταθερό και δωρεάν λειτουργικό σύστημα.

Μύθοι και αλήθειες για την σχέση εταιρικής και κοινοτικής διανομής
Γιατί προωθείτε εταιρικές διανομές; Αφού έχουν κερδίζουν από την εργασία σας (είτε είναι μετάφραση, είτε προώθηση, είτε είναι bug report, είτε bug fix).
Καταρχήν είναι λάθος ο όρος. Στην πραγματικότητα με τα όσα είπαμε μέχρι τώρα, καταλαβαίνετε ότι στην πραγματικότητα είναι κοινοτική διανομή που στηρίζεται οικονομικά (μέσα από ένα σύστημα marketing) από μια εταιρία. Η αλήθεια είναι ότι ΟΛΟΙ μας προωθούμε μια τέτοια διανομή από «χόμπι». Έχουμε εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας, μας άρεσε και θέλουμε να ενημερώσουμε και άλλους ανθρώπους ότι υπάρχει και άλλη εναλλακτική λύση. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να «κάψουμε» δισκάκια, να εκτυπώσουμε κάποια φυλλάδια κλπ. Όλα αυτά χρειάζονται χρήματα και τα χρήματα βγαίνουν από την τσέπη μας. Αφού είναι χόμπι, άρα ξοδεύουμε…

Εδώ έρχονται οι εταιρίες και λένε, για να σου κάνω την ζωή σου πιο εύκολη στην προώθηση, θα σου στείλω εγώ φυλλάδια, DVD, USB και ότι άλλο promo material έχω. Αν χρειαστεί να πας σε κάποιο συνέδριο μακρυά από τον τόπο που κατοικείς, ώστε να προωθήσεις την διανομή, θα ξοδέψεις χρήματα και χρόνο. Για τον χρόνο δεν μπορώ να κάνω κάτι, για τα χρήματα, μπορώ να σου καλύψω ένα ποσό (ώστε να μην το κάνεις μόνο για να ταξιδέψεις).

Όσον αφορά την εργασία σας που ίσως χρησιμοποιηθεί στο εμπορικό κομμάτι της διανομής, πρέπει να επικεντρωθείτε στο κομμάτι της ΔΩΡΕΑΝ προσφοράς του λειτουργικού συστήματος, με όσο το δυνατό μεταφρασμένο περιβάλλον και διορθωμένα τα πιθανά σφάλματα. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούσατε Windows, μπορεί το Service Pack να σας χρεωνόταν.

Σε μια αποκλειστικά κοινοτική διανομή, η μετάφραση ή η διόρθωση του σφάλματος μπορεί να αργήσει ή να μην γίνει στη νέα έκδοση-αναβάθμιση διότι ΟΛΟΙ είμαστε εθελοντές και κάνουμε ότι κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, χωρίς να μας πιέζει κάποιος με χρονοδιαγράμματα. Υπάρχουν οι συντονιστές που δεν είναι οι ΑΡΧΗΓΟΙ της υπόθεσης αλλά ενθαρρύνουν τα άτομα της κοινότητας.

2. Γιατί εγκαθιστάτε εταιρική διανομή σε server της εταιρίας σας και όχι την σταθερή αποκλειστικά κοινοτική διανομή π.χ. Debian, CentOS.

Όσο σταθερή και να είναι κάποια κοινοτική διανομή, σε περιβάλλον εταιρίας (που ο χρόνος είναι χρήμα), χρειάζεται να υπάρχει εγκατεστημένη μια διανομή στην οποία σε περίπτωση βλάβης, να μπορεί να καλέσει κάποιον τεχνικό και να δώσει μέσα σε λίγες ώρες (άντε μέρα) την λύση.

Σε περιπτώσεις κοινοτικών διανομών, χρειάζεται ένα τεχνικό τμήμα στην εταιρία (μπορεί να είναι και ένα άτομο, μπορεί να είστε εσείς ο ίδιος), να ψάξει το σφάλμα στο google, να ρωτήσει σε forum κλπ, όταν θα δεήσει κάποιος guru από την κοινότητα να απαντήσει μπορεί να έχουν περάσει μέρες και να έχουν χαθεί χρήματα (πολλαπλάσια από την πληρωμή της υποστήριξης σε εταιρία).

3. Σαν να έχεις δίκιο, εγώ όμως θέλω να κράξω το Ubuntu και την Canonical.

Την ιστορία την ξέρετε οι περισσότεροι (όσοι δεν την ξέρετε ψάξτε-ρωτήστε). Οι περισσότεροι χρήστες έχουν ξεκινήσει με Ubuntu. Όλοι σέβονται τις ενέργειες που έκανε στην αρχή η Canonical και εισήγαγε το Linux σε πολλούς υπολογιστές desktop/laptop. Εάν θέλετε να κράξετε, ο μόνος λόγος που έχετε, είναι η προώθηση του Ubuntu (όταν λένε Ubuntu εννοούν με γραφικό περιβάλλον Unity) και όχι έκδοσης με ένα κοινοτικό γραφικό περιβάλλον (KDE, GNOME, Xfce, MATE κλπ).

Η κοινότητα θα έπρεπε να προωθήσει αυτά τα περιβάλλοντα ώστε οι διορθώσεις σφαλμάτων να προωθούνται UPSTREAM και για άλλες διανομές. Όσο καλό και εύχρηστο να είναι το Unity, δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες διανομές (υπάρχουν ports σε Arch, openSUSE αλλά δεν έχουν συνεχιστεί).

Ένα άλλο που μπορείτε να κράξετε το Ubuntu, είναι ότι πάει να γίνει windows. Έχει μπει σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα (στα ανάλογα μαθήματα). Δεν αφήνουν τους χρήστες να επιλέξουν κάτι διαφορετικό. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής έχει εγκατεστημένη άλλη διανομή (ορισμένες φορές άλλο γραφικό περιβάλλον), οι καθηγητές ενθαρρύνουν να γίνει format σε Ubuntu. Όπως δηλαδή παλιά «κράζαμε» το ECDL που έλεγε επεξεργαστή κειμένου και θεωρούσε τον Microsoft Word χωρίς να αφήσει να επιλέξετε το Libre Office Write.

Επίλογος
Υπάρχουν τόσες επιλογές διανομών Linux. ΚΑΝΕΙΣ δεν σας πιέζει να εγκαταστήσετε μια διανομή που θεωρείτε «κακιά» και που εκμεταλλεύεται την προσφορά σας.

Υπάρχουν τόσες πολλές αποκλειστικά κοινοτικές διανομές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε μια (Linux Mint, Debian, Arch, Gentoo, Mageia κλπ) και να μην μπείτε στην λογική της ενημέρωσης άλλων χρηστών, διαφήμισης και προώθησής της διανομής σας.

ΟΣΟΙ διαβάζετε αυτό το άρθρο και φτάσατε μέχρι αυτό το σημείο, να έχετε υπόψιν σας ότι αυτή η «φαγωμάρα» ποια διανομή είναι καλύτερη κλπ, είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ φαινόμενο. Στο εξωτερικό ο καθένας χρησιμοποιεί την διανομή του, παρακολουθεί και δοκιμάζει και άλλες διανομές και τα εργαλεία αυτών, σέβονται την εργασία-συνεισφορά του καθενός και στο τέλος της ημέρας διασκεδάζουν όλοι μαζί με μπύρες, αγώνες ποδοσφαίρου, ηλεκτρονικά παιχνίδια, karaoke κλπ.

via: https://cerebrux.net/2016/02/22/ti-einai-etairikes-dianomes-linux/
GreecePtort
Συμμετέχετε δωρεάν σε όλα τα θέματα του forum.
[Γίνε Moderator στο φόρουμ και βοηθησε μας. Επικοινωνία με Admin]
*Συνεχώς ανεβαίνουν αρχεία για κατέβασμα.
[GR][ENG]

Όλα οι πληροφορίες που δημοσιευονται στην ιστοσελίδα μας, είναι για εκπαιδευτικό σκοπό.

Για οποιοδήποτε άλλο θέμα που σας απασχολεί επικοινωνήστε με τον GRadmin .


130511



web
analytics